15 Ocak 2013 Salı

5 Adımda Terörü Bitirme


- 30 yıldır devam eden, bir dönem bitirilen, ancak verilen tavizlerle tekrar gelişmesine neden olunan terörü, koca koca yöneticiler bitiremedi de sen mi bitireceksin ?
- Evet. Neden olmasın ?

Yıllardır terörle mücadele deyince akıllara hemen sınır ötesi harekat, F16 uçaklarla bomblama ve operasyonlar akla gelir. Arkadaş, yok mudur  bu işin başka bir çözüm yolu ?
Belli ki bu sıradan bir suç örgütü gibi ara-yakala-hapse at ya da öldür yöntemiyle  bitirilemeyecek. Zaten bu konuyla alakalı en büyük yanlışı pkk yı sadece terör örgütü gibi görerek yapıyoruz. 

pkk sadece terör örgütü değil, aynı zamanda uluslararası organize suç örgütüdür. Bu yapısı pkk ya çok fazla stratejik üstünlük sağlamaktadır. İdeolojik terör örgütü görünümüyle, gençleri ve cahil halkı kandırarak her yıl onlarca yüzlerce insanın örgüte katılmasını sağlıyor. Aynı zamanda suç örgütü yapısıyla, kaçakçılıkla her yıl milyar dolarları bulan gelir elde ediyor. Bunların yanında Türkiye'nin gelişmesini istemeyen ülkeler tarafından uluslararası siyaset arenasında destekleniyor. pkk terör örgütünü genel hatlarıyla bu şekilde tanımlayınca, eminim ki sizin de kafanızda, terör örgütünü yok etmek için artık bir işe yaramayan uygulamalar dışında, farklı hamleler de yapılması gerektiği fikri oluşmuştur. 

Terörün bitirilmesine yönelik yapılması gerekenler için nacizane fikirlerim şunlardır:

1 - Öncelikle TBMM tarafından, her türlü terör faaliyetini, teröriste  yardım ve yataklığı; terör örgütünü öven, terör örgütüne destek olan, terör örgütünü savunan;broşür, yazı, web sitesi, konuşma, şarkı, bildiri gibi her türlü materyalin; basılmasını, dağıtılmasını, terör örgütüne destek için miting ve gösterilerin yapılmasını yasaklayan bir yasa çıkarılmalıdır. 

Kimse bu konuda kişisel hak ve fikir özgürlüğünden bahsetmesin. TERÖRÜN FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ O-LA-MAZ. İlla ki özgürlük diyorsanız, önce gidip kundakta ölen bebeğin, çocuklarını yetim bırakan babaların, okuluna gitmeye çalışırken şehrin ortasında bombayla öldürülen kızların yaşama özgürlüğünü savunacaktınız. 

2 - pkk terörünün bitirilememesinin en önemli nedenlerinden biri de örgüte olan katılım oranı. Her yıl pkkya yüzlerce kişi katılmaktadır. Bunların birçoğu kandırılarak, ailelerinden kaçırılan gençlerden oluşuyor. Ancak insanların bu kadar kolay kandırılmaları, bölgedeki umutsuzluk ve işsizlikten kaynaklanıyor. Yapacak doğru dürüst iş bulamayan gençler, pkknın kucağına düşmüş oluyor. İşsizlik oranında güneydoğuyu baz alırsak; ülkenin diğer bölgelerinde işsizlik oranı yaklaşık %9 iken,bu oran güneydoğuda %11. Aynı şekilde diğer bölgelerde iş gücüne katılma oranı %50 civarında, ancak güneydoğuda iş gücüne katılma oranı %36. Aradaki bu fark bile çok ciddi. Yani diğer bölge ortalamalarına göre, yüzde olarak çok büyük miktarda çalışmayan insan var. Ancak bu durumun en önemli sebeplerinden biri de istihdam. Diğer bölgelerin istihdam oranları %48-49 seviyesindeyken, güneydoğudaki istihdam oranı %32. İstihdam oranının bu kadar düşük olması, bölgede işsiz ve pkknın kucağına düşmeye hazır genç sayısını artırmaktadır. Örgüt üyelerinin tek tek "etkisiz hale" getirilmesinden önce, örgüte olan grup grup katılımın önüne geçilmeli. Bu da bölgeye istihdam sağlayıp, gençlerin gelecekle ilgili kaygılarını azaltacak adımlarla gerçekleştirilebilir. 

3 - Yazının başında da belirttiğim gibi pkk sadece bir terör örgütü değil. Aynı zamanda silahlı, uluslararası organize suç örgütüdür. Bu basit bir kavram değil. Bu kavram, suç dünyasının "holding" tanımlamasıdır. Yani uluslar arası çapta, çeşitli suçları işleyen bir örgüttür. En büyük gelir kaynaklarını uyuşturucu ticareti oluşturmaktadır. pkk, uyuşturucu ticaretinin yanında; insan kaçakçılığı, sigara,içki kaçakçılığı ve uluslararası haraç toplama işlerini yapmaktadır.  pkk yönettiği bu suç ağıyla, yılda milyar dolarları bulan gelir elde etmektedir. Bu gelirlerin bir bölümü, suç örgütünü yöneten, aramızda dolaşan, örgütün para kaynağı iş adamlarına gitmektedir. Kara paranın bir kısmı da örgütün dağ kadrosuna gitmektedir. Uyuşturucu ticareti gelirinin önemli bir payını da uyuşturucu baronu Barzani almaktadır. Barzani yıllardır elde ettiği uyuşturucu gelirleriyle, ABD ve Türkiye'de ki hükümetin siyasi desteği sayesinde Kuzey Irak'ta kendi devletini kurmuştur. 

Eğer pkk bitirilmek isteniyorsa, öncelikle bu gelir kaynakları kurutulmalıdır. Bu gelir kaynaklarını kurutmadığınız sürece, istediğinizle konuşup anlaşın, bir sonuç alamazsınız. Çünkü pkk siyasi bir örgüt değildir. Konuşarak anlaşılmaz. Tarih, bugüne kadar, hiç bir suç örgütünün ikna yoluyla bitirildiğini yazmamıştır. İşin içinde bu miktarlarda para akışı varken, alınacak her sonuç geçicidir. 

4 - pkknın suç örgütüyle elde ettiği, milyar doları bulan gelirinden bahsettik. Bu gelirin önemli bir kısmı yurt dışındaki bankalarda (özellikle Avrupa'da) tutulmaktadır. Örgütün bu kara paraları yurt dışında tutmak için, her zaman desteğe ihtiyacı vardır. Bu destekte genel de paralarını sakladığı ülkelerden gelmektedir. Aynı zamanda bu ülkeler, pkk yöneticilerine; çifte vatandaşlık, diplomatik pasaport ve sınırsız oturma izni gibi ayrıcalıklar sağlayarak; örgütün yurtdışından rahatlıkla yönetilmesine siyasi anlamda destek olmaktadır.
Bahse konu olan ülkeler, Türkiye, bu terör belasından başını kaldıramasın diye pkkya bu desteği vermektedir. Eğer terör gerçekten bitirilmek isteniyorsa, yapılacak hamlelerin biri de; örgüte yurtdışından gelen siyasi desteğin kesilmesi olacaktır. Ancak ne yazık ki, şimdi ki hükümetimizin iflas etmiş dış politikası, böyle bir ciddi adımı atacak kudrete sahip değildir. 

5 - Bundan önceki dört adım başarılı bir şekilde uygulandığı takdirde; ortada, hiçbir mali, siyasi, ve insani desteği olmayan bir terör örgüt kalacaktır. Örgüte son darbe de, yurt içinde ve dışında, örgüt kamplarına, karadan ve havadan yapılacak askeri operasyonlar ile vurulacaktır. Her şeyini yitirmiş bir örgüte yapılacak kış operasyonunun, örgütü bitirecek kökten çözüm olacağını düşünüyorum.

Terörü bitirmek için yapılması gerekenler arasında eksiğim vardır belki ama fazlamın olmadığına eminim. Eğer terör bitirilmek isteniyorsa en az yukarıdaki beş madde uygulanmalıdır. Her hangi maddenin tek başına uygulanmasının, göz boyama dışında bir fayda sağlamayacağını daha önce gördük. Bu sorun sadece askeri yöntemlerle çözülseydi, şimdiye kadar çözülmüş olurdu. Bugün terörü bitirmek için, teröre taviz vermekten, suçluları affetmekten başka çözüm yolu kalmamış gibi gösterenlere bir cevap vermek istedim. Ben bugüne kadar bu beş maddenin birlikte uygulandığını görmedim. Bu da bize, teröre teslim olup taviz vermeden, izlenecek başka yolların olduğunu göstermektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder