8 Nisan 2013 Pazartesi

T.C. Polemiği

Son günlerin sosyal medayada en çok konuşulan konularından biri de bazı kamu kurumlarının önünde ki Türkiye Cumhuriyeti ‘nin kısaltması olan T.C. harflerinin kaldırılması. Öyle ki birçok facebook ve twitter kullanıcısı, kullanıcı isimlerinin önüne T.C. yazarak bir tepki göstermeye çalıştılar.

Bu T.C. polemiği, sağlık bakanlığının ve ziraat bankasının isimlerinin önünde ki T.C. kısaltmasını kaldırmalarından kaynaklanıyor. Bu konuyla alakalı hem sağlık bakanlığı tarafından hem de diğer bakanlar tarafından açıklama yapılarak durum inkar edilmiştir. Ancak hükümet yetkililerinin gözümüzün içine bakarak yalan söylediklerine şahit olduğumuz için, google.com da ufak bir araştırma yapmak, durumu görmek için yeterli oldu. Aşağıda, sol tarafta, sağlık bakanlığının bu yazı yazıldığı anda resmi sitesindeki güncel logosu, sağ tarafta ise eski logosu görülmektedir. 
Yeni Logo
Eski Logo
Sağlık bakanlığının resmi internet sitesinde de farklı bir durum yoktur. Eskiden isminin önünde T.C. kısaltması olan görseller kaldırılmış, yerine yeni görseller eklenmiştir. Ayrıca sağlık bakanlığının televizyonlarda yayınlanan kamu spotlarından sonra da bu durum görülebilir.


Benzer uygulama ziraat bankasında da yapılmıştır. Aşağıdaki resimlerde ziraat bankasının internet sitesinin eski ve yeni görünümleri mevcuttur.
Yeni görünüm

Eski görünüm
Bu değişikliklerin neden yapıldığıyla alakalı henüz net bir bilgi verilmemiştir. En iyimser tahminle kurumlar, yeni logo, yeni anlayış ilkesiyle yapılanmaya gitmiş; işgüzarın biri de logolardaki T.C. kısaltmasını kaldırmıştır. İnanmak istemediğim ancak yaşadıklarımızdan sonra ihtimali en yüksek olan tahmin, Türkiye Cumhuriyeti isminin halkın zihninden sistematik olarak silinmesi. 11 yıldır sinsice yürütülen bir politikanın kalleş bir adımı olduğuna inanmak çok zor olmasa gerek. Bugün devletin, bayrağın adı tartışılırken kimsenin kurumların adının değişmesini umursayacağı akıllara gelmemiştir.  

Sosyal medyada, vatandaşların bu duruma duyarsız kalmayarak gösterdiği tepki ve eylem, liboş tayfa tarafından alay edilerek küçümsenmiştir. Bu hareketin incisozluk denilen bir siteden çıktığı idda edilmiştir. Başlangıç noktası neresi olursa olsun, herkes adının önüne T.C. yazarak, sanal bir akım oluşturmuş ve tepkilerini hükümet yetkililerine duyurmuştur. Bunun sonucunda iki bakan yine sosyal medyada konuyla alakalı açıklama yapmıştır. Küçümsenen bu hareket, bakanlara, kendilerini savunma ihtiyacı hissettirmiştir. 
Bu sanal harekete bir tepkide, T.C. kısaltmasını pkknın kullandığını hatırlatarak farklı eylem önerileri getirenlerden geldi. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltması pkkdan önce de T.C. idi; pkkdan sonra da T.C. olacak. İt sürüsü kullandığı için kendi ülkemizin adının kısaltmasını değiştirecek değiliz.

0 yorum:

Yorum Gönder